Home > Recepten

Ontbijtkoek 14/peperkoek

Gronddeeg:

650 gram massee

650 gram honing

150 gram oude koek of restjes van de kanten van de vorige keer.

dit alles koken(ook de oude koek meekoken)

Als extra wel opletten niet langer koken als noodzakelijk, dit kan als effect geven dat de koek naderhand iets bitter gaat smaken.............

2000 !!!! gram roggebloem geen nullen verkeerd of te veel..!!! (CS)

Voor het doorbraken:

600 gram natuur honing

50 gram samengestelde bakpoeder

of 20 gram koolzuur, dan als extra 100 gram azijn...........

50 gram koekkruiden
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Bron: Jaap Jobse

Bereiding

Ik heb de temp. voor mijn oven

teruggebracht tot 180°C.

Veel success

Conny in Sonora -CA - USA







Extra opmerking als je met koolzuur werkt meng deze dan samen met de koekkruiden en zorg dat deze al bijna door het deeg zijn gemengd, voordat je de azijn toevoegd,

Dit is ongeveer gelijk aan het verhaal van ,,geen zout en gist bij elkaar leggen,, bij brood bereiding, het beinvloed dan elkaar.



Deze receptuur kun je natuurlijk op je eigen hoeveelheden aanpassen zie bovenzijde deze is voor 8 koeken. Jaap



Kun je niet aan karam bakpoeder komen neem je dubbelkoolzuursoda maar dan ongeveer 1/3 van de aangegeven hoeveelheid karam,wij (bakkers)hebben het over koolzuur,wat dus eigenlijk heel iets anders is dan de bubbeltjes in frisdrank of de bubbeltjes in het flesje bier.

Dan wel extra toevoegen inplaats van karnemelk gewone AZIJN dit proef je later beslist niet, maar is wel van belang voor de werking van de bakpoeder.