Home > Recepten

Ontbijtkoek 15/peperkoek

250 gr water 125 gr.

(2/3cup

335 gr honing of invertsuikerstroop 165 gr

335 gr basterdsuiker 165 gr.

50 gr oude koek 25 gr



Deze kokende massa meng je door

750 gr roggebloem 375 gr.



150 gr honing 75 gr.

15 gr koekkruiden 7 @ 8 gr.

15 gr bakpoeder(karam) 7 @ 8 gr.

klein scheutje karnemelk hetzelfde

Additional 250 gr. gember bolletjes 125 gr.

Als je zakjes bakpoeder van de supermarkt gebruikt moet je wel de dubbele

hoeveelheid hebben.
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Bron: Martin van Elst

Bereiding

Echte ontbijtkoek maken is moeilijker dan je denkt.

Zeker voor gewoon ff thuis koek bakken, maar hier is in ieder geval en goed recept en belangrijker...... goede werkwijze.



Je moet eerst een gronddeeg koken

Hiervoor breng je aan de kook: 1/2 recipe wat ik gemaakt heb



250 gr water 125 gr.

(2/3cup

335 gr honing of invertsuikerstroop 165 gr

335 gr basterdsuiker 165 gr.

50 gr oude koek 25 gr



Deze kokende massa meng je door 750 gr roggebloem 375 gr.



Deze massa moet 60°C (140F) zijn en moet daarna snel koelen.

Dit gronddeeg 24 uur bewaren in de koeling (afdekken met plastic tegen korstvorming)

De volgende dag dus het gronddeeg mengen met (Dit heet "doorbraken" :

150 gr honing 75 gr.

15 gr koekkruiden 7 @ 8 gr.

15 gr bakpoeder(karam) 7 @ 8 gr.

klein scheutje karnemelk hetzelfde

Additional 250 gr. gember bolletjes 125 gr.

Als je zakjes bakpoeder van de supermarkt gebruikt moet je wel de dubbele hoeveelheid hebben.



Koekdeeg in vorm drukken, platdrukken en bestrijken met koffiemelk. Ik lust geen koffiemelk en heb de karnemelk ook daarvoor gebruikt.

Bakken bij 220°C * Dit moet dus ong. 180 - 190 F zijn.

Veel succes Martin van Elst



VERRUKKELIJK, vooral met de gember erin....!!!!

Conny in Sonora - CA -USA die nu eenmaal niet even nar de super of bakker kan gaan om een lekkere gemberkoek te kopen. Mar zelf maken is veel leuker...:)