Home > Recepten

Zwijnepeper uit het budgetkookboek

500 gram magere varkenslappen

100 gram mager rookspek

2 uien

20 gram boter

1/2 theelepel zout

4 afgestreken eetlepels tarwebloem

4 dl. water

4 eetlepels azijn

4 theelepels geplette groene peperkorrels

8 platgeknepen jeneverbessen

2 laurierblaadjes
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten
  • Bron: Budgetkookboek

Bereiding

1. Het vlees in kleine blokjes snijden. Hetzelfde doen met het rookspek (zwoerd en bot verwijderen). De uien pellen en snipperen.

2. De boter in een braadpan boven een flink vuur laten uitbruisen. Vlees en spek mooi bruin bakken, af en toe omscheppen. Zout erover. Dan de uiesnippers erbij doen. Door bakken tot ze glazig zijn.

3. De bloem in de pan strooien, roeren tot er geen wit meer te zien is. Vuur laag zetten.

4. Bij kleine beetjes tegelijk al roerend water en azijn toevoegen. Blijven roeren tot een gladde saus ontstaat. Peperkorrels, jeneverbessen en laurier erbij, 1 uur zachtjes laten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe roeren en zo nodig een scheutje water erbij doen.

Notities

* Schweinepfeffer is een oude Duitse schotel, die oorspronkelijk zeker met wildzwijn zal zijn gemaakt. Zoiets als onze "jachtschotel"van rundvlees. Hierbij passen gekookte aardappels en een koolsoort. Bijvoorbeeld Deense Bloemkool of Rode Kool.