Home > Recepten

Risotto met Oostindische kersboter

90 gr boter

1 rode ui, gehakt

1 teentje knoflook, gehakt

225 g Italiaanse arborio of risotto-rijst

150 ml droge witte wijn

300-450 ml kippenbouillon of goedgekruide groeentebouillon

120-225 gram wilde paddestoelen

zout en versgemalen zwarte peper

een beetje extra wijn

1 eetlepel platbladerige peterselie

een paar bloemen van de Oostindische kers ter ganering.



Boter met Oostindische kers

30 bloemen in verschillende kleuren

90 gram zachte boter

citroensap naar smaak
  • Omschrijving recept: Rijstgerechten; Boters
  • Bron: Geraldene Holt - Het complete kruidenboek

Bereiding

De lichte pepersmaak van Oostindische-kersboter lijkt een natuurlijke verwantschap met rijst en pasta te hebben



Bereiding:

Controleer de bloemen op insekten, verwijder de stengels en gebruik een schaar om de bloemen in kleine stukjes te knippen. Meng de boter met de kleingemaakte bloemen en voeg citroensap toe naar smaak. Schep in een kleine schaal en zet weg.

Smelt de helft van de andere boter in een pan met dikke bodem en bak ui en knoflook tot ze zacht zijn. Roer er de rijst door en voeg, wanneer deze doorschijnend is geworden, de wijn toe. Laat al roerende koken tot al het vocht opgenomen is. Voeg de bouillon toe, een soeplepel per keer en laat de rijst eerst elke toevoeging opnemen.

Laat intussen de paddestoelen in de resterende boter zacht worden. Voeg met wat zout en peper toe aan de rijst en kook de risotto tot de rijst zacht is.

Voeg een scheutje extra wijn toe en meng er de peterselieblaadjes door. Doe de risotto in een warme schaal en schep er wat Oostindische-kersboter over. Garneer met de bloemen.