Home > Recepten

Kruidkoek uit het Budgetkookboek

boter om in te vetten

2 eetlepels paneermeel

-------

500 gram tarwebloem

8 theelepels bakpoeder (1 pakje)

2 theelepels zout

350 gram donkerbruine basterdsuiker

4 theelepels gemalen kaneel

1/2 theelepel gemalen piment

1/2 theelepel gemalen kruidnagel

1/2 theelepel gemalen nootmuskaat

1/2 theelepel gemalen kardemom

4 - 4 1/2 dl. volle melk
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Bron: Bodgetkookboek

Bereiding

1. De oven voorverwarmen tot 150 graden

2. De cakevorm royaal invetten, met paneermeel bestuiven en vervolgens de losse korrels eruit kloppen.

3. Alle ingredienten, behalve de melk, in een grote kom storten. Alles goed mengen en zorgen dat de suiker niet klontert. Dan beetje bij beetje de melk erbij schenken en een glad beslag roeren, dat als stroop van de lepel loopt.

De hoeveelheid melk, nodig om die taaiheid bereiken, is afhankelijk van het vochtgehalte van de bloem.

4. Bakken: Het gladde beslag onmiddelijk in de vorm schenken en ca. 1 ½ uur bakken op de onderste richel van de oven (1 3/4 uur voor twee tegelijk).

Even in de koek prikken met een breinaald of een roosterpen; als die er droog uitkomt, is de koek gaar.

5. De koek dadelijk keren op een taartrooster en laten uitdampen. Na afkoeling in aluminiumfolie pakken en zeker 3 dagen laten staan, dat geeft de kruiden de kans hun geur ten volle te ontwikkelen.



* Naar dit soort baksel was ik al een hele tijd op zoek tot ik het eindelijk tegenkwam in een boekje van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het duurde wel even voordat het recept naar mijn zin was, maar daarna heb ik nooit meer ontbijtkoek gekocht. Het is namelijk een werkje van niks en het resultaat is echt heel bijzonder. Bak er vooral 2, dat kwartiertje extra kost haast geen energie. En stop eens een sneetje in het lunchdoosje.

* Als het zo uitkomt, kunt u er ook van alles doorheen doen: noten, rozijnen sucade of oranjesnippers en natuurlijk gember. Zorg daarbij wel dat alles droog is en neem niet te veel anders zakt het op de bodem.

*Bakpoeder kunt u kopen, maar u kunt het ook maken door gelijke delen wijnsteenzuur, zuiveringszout (beide bij de drogist verkrijgbaar) en maizena te mengen. Zo deden onze overgrootmoeders dat!

------

Veel bakplezier! Ik heb het beslag in de keukenmachine klaargemaakt, zo klaar!



Groeten, Maria

Benodigdheden

Bakmateriaal: cakevorm met inhoud van 2 liter