Home > Recepten

Citroenpudding uit het Budget Kookboek

4 blaadjes witte gelatine

2 eierdooiers

100 g vanillesuiker uit de vanillepot

1 dl water

1 theelepel geraspte citroenschil

1 dl citroensap

2 eiwitten, 1 eetlepel suiker

1 dl slagroom
  • Omschrijving recept: Nagerechten
  • Bron: Budgetkookboek

Bereiding

1. De gelatine in koud water te weken zetten.

2. De dooiers en de vanillesuiker in een kom dik schuimig kloppen met een mixer.

3. Het water met het raspsel tot het kookpunt verwarmen en vervolgens al roerend bij de zoete dooiers schenken. Dit mengsel terugdoen in het pannetje en voorzichtig, nog steeds roerend, laten binden op een heel laag vuur.

Absoluut niet laten koken. Dit neemt ongeveer 5 minuten.

4. De gelatine goed uitknijpen en van het vuur af oplossen in de dunne vla.

Het citroensap toevoegen als de vla is afgekoeld. Dan lobbig laten worden in de koelkast. Af en toe omscheppen.

5. De eiwitten (met suiker) en de slagroom apart stijf kloppen. Beide luchtig door de citroenvla scheppen en overbrengen in de met koud water omgespoelde puddingvorm.

In de koelkast laten opstijven. Keren op een schotel. Hierbij lange vingers of oublies.



* Wanneer u een uitgedroogde citroen een tijdje in warm water legt, komt er veel meer sap uit.

* Deze pudding vanwege het rauwe eiwit niet tot morgen laten staan en koelen tot gebruik.

* Wie het rauwe eiwit schuwt, kan in plaats daarvan meer slagroom nemen, te weten 3 dl. totaal.

Dan ook een blaadje gelatine extra.



Het is even wat werk en een boel afwas (leve de afwasmachine!) maar heel goed gelukt en een erg lekker toetje!

Groeten, Maria

Benodigdheden

Voor 4 porties in een vorm van 3/4 l