Home > Recepten

Aspergebavarois met gekonfijte asperges

350 gr asperges

1 vanillestokje

2 dl melk

5 blaadjes gelatine

4 eidooiers

300 gr suiker

25 gr poedersuiker

1/2 liter slagroom

ijswater
  • Omschrijving recept: Nagerechten
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Vul 4 (koffie)kopjes met koud water en zet ze ± 1 uur in de koelkast.

Kook 200 gr van de asperges en pureer ze.

Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg zowel het merg als het stokje aan de melk en de aspergepuree toe.

Breng het geheel langzaam tegen de kook aan en laat het op laag vuur minstens 10 minuten trekken.

Week intussen de gelatine in koud water.

Klop de dooiers met 1/3 van de suiker tot een dikke crème.

Zeef de melk en klop deze door het dooiermengsel.

Zet de crème op een pan heet water en verwarm de crème al roerend au bain-marie tot hij gebonden is.

Los er al roerend de goed uitgeknepen gelatine in op.

Zet de kom in een schaal ijswater en roer zo nu en dan tot de crème lobbig wordt.

Klop de slagroom met de poedersuiker op tot yoghurtdikte en spatel hem, zodra de crème lobbig wordt, door de crème.

Giet het mengsel in de kopjes en laat het in de koelkast in ± 4 uur opstijven.

Verwarm intussen de rest van de suiker tot deze licht is gekarameliseerd.

Voeg de rauwe, geschilde en gehalveerde asperges en wat water toe en laat de asperges ± 12 minuten koken.

Giet ze af (vang het vocht op) en laat ze afkoelen.

Stort de opgesteven bavarois op een bord en garneer met de gekonfijte asperges en met toefjes slagroom.

Giet er tot slot wat vocht van de gekarameliseerde asperges over.