Home > Recepten

Sardines, steengoeie gebakken

1 kleine knol venkel met de topjes eraan

1 oud ciabattabrood zonder korstjes

1 handvol pijnboompitten, licht geroosterd

1 handvol verse marjolein, alleen de blaadjes

zeezout en zwarte peper uit de molen

goede olijfolie

8 plankjes pancetta of gedroogde, gerookte plakjes bacon

8 verse sardientjes, gefillerd

8 rozemarijntakjes of cocktailprikkers
  • Omschrijving recept: Visgerechten
  • Bron: Jamie Oliver

Bereiding

(Ad Onskul:)Als je toch vis wilt eten dan geef ik hier een recept van vis van Jamie (hier thuis het favoriete sardienesrecept):



Steengoeie gebakken sardienes

voorgerecht, 4 pers., uit 'Happy days met The Naked Chef'



Haal de topjes en steel van de venkel af. Zet de topjes opzijn en gooi de steel weg. Sijn de knol doormidden en hak hem fijn. Maal het ciabattabrood in een keukenmachine tot fijn kruim (of fijnhakken met een mes) en meng het met de pijnboompitten, venkel en marjolein in ee kom. Breng op smaak met peper en zout en meng er 4 tot 5 el olie erdoor.

Verwarm de oven voor op 220 gr C. Leg een plakje pancetta op een schone plank. Leg er een sardienfilet met her vel naar beneden dwars op. Strooi wat van het broodkruimmengsel op het filetje en leg er een ander filetje, met het vel naar boven, op. Strooi er nog wat broodkruimmengsel op, rol de filets strak in het plakje pancetta en zet het pakketje vast met een cocktailprikker of met een rozemarijntakje. Herhalen tot je 8 sardienpakketjes hebt. Op een stuk ingevet vetvrij keukenpapier in een bakblik, in 8 minuten krokant bakken in de oven tot bacon of broodkruim krokant.

Serveer met een beetje rucola en partje citroen en strooi er wat venkeltopjes op.

Opmerking van de chief: mannen, als je daar de grietjes niet mee versiert, kan je het beter meteen opgeven!