Home > Recepten

Nasi koening bij geboorte

nasi kuning met:



atjar segarasem udang

tahoe ketjap

petjel

roedjak

gulai daun telor

pelecing balem

sambal goreng boontjes

udang pantung bakar

ikan sanger bandang

ajam opor

rendang sapi

saté babi

saté kambing

serundeng en andere droge gerechten



Het aantal gerechten moet oneven zijn!
  • Omschrijving recept: Rijstgerechten; Buffetten; Indisch
  • Bron: nl.culinair

Bereiding

> Na enig doorzoeken op de term 'selamatan' vond ik nog dit:

Met name op Java is het traditie om bij belangrijke gebeurtenissen, zoals huwelijk en overlijden, een selamatan (rituele maaltijd) te houden. De selamatan is onderdeel van de ilmu kejawen, het oude Indonesische volksgeloof. De genuttigde spijzen zijn eigenlijk bedoeld als een geestenoffer.



> Bij een selamatan wordt nasi kuning in een tumpeng (conische vorm) opgediend, gegarneerd met circa zeven soorten gerechten.

> Dat kan bijvoorbeeld zijn:

> - Atjar Segar (groenten in zuur)

> - Asem Udang (gemarineerde garnalen)

> - Tahoe Ketjap (tahoe en taugeh in pittige ketjap saus)

> - Petjel (groenten salade met pinda saus)

> - Roedjak (jong fruit als salade)

> - Gulai Daun Telor (eieren in rode curry saus)

> - Pelecing Bajem (spinazie en mais)

> - Sambel Goreng Boontjes (sperziebonen en bamboe scheuten in cocos saus)

> - Udang Pantung Bakar (kreeft met gember, knoflook, citroen en

> koriander)

> - Ikan Sanger Bandang (gestoomde vis met rode peper en kruiden)

> - Ajam Opor (kip met cocosmelk en citroengras)

> - Rendang Sapi (gestoofd rundvlees)

> - Saté Babi

> - Saté Kambing



> Of het allemaal precies klopt, weet ik niet, maar zo'n feestmaaltijd is natuurlijk nooit weg.



> Oja, de vrouwen mogen eigenliijk niet meeëten!

> Guido





Inderdaad kan je de aantallen van de gerechten erg groot maken. Maar het aantal zal oneven moeten zijn, zo wil de traditie. Nasi kuning bestaat ook veel uit droge gerechten.zoals serundeng enz..

Ik heb een keer voor ongeveer 100 mensen nasi kuning uit 17 gerechten gemaakt. Twee dagen bezig geweest, maar wel leuk om het te doen!

Eigenlijk horen gerechten van varkensvlees er niet bij.



--

Een groet, Fred Smissaert