Home > Recepten

Berkenwijn

2 liter berkenblad, aangedrukt in een litermaat

1 kg suiker

3 liter water

3 sinasappels

1 citroen 15 gr. wijnsteenzuur

'mespunt gemalen gember

1 1/2 theelepel gistvoeding

1 theelepel pecto-enzym

500 gr. rozijnen
  • Omschrijving recept: Drankjes met alcohol
  • Bron: Karin Verstegen

Bereiding

Maak een dag van tevoren een giststarter.

Kook de volgende dag de bladeren 5 minuten in 3 liter water. Zeef de bladeren eruit en voeg aan het nog hete aftreksel suiker, wijnsteenzuur. het sap van de geraspte schil van de citroen en de sinasappels en het gistvoedingszout toe. Voeg als alles is afgekoeld tot 27C het pecto-enzym en de giststarter toe. Doe alles in een 5 literfles, voeg de rozijnen toe en vul de fles tot schouderhoogte bij met gekookt, afgekoeld water. Doe een waterslot op de fles.

Na 3 weken de rozijnen eruit zeven. Als het slot niet meer borrelt en er bezinksel op de bodem ligt, kun je overhevelen in een andere 5 liter fles.

Vul deze weer bij met gekookt water en laat de wijn staan tot hij helder is, wat in dit geval vrij snel gaat. Daarna kan de wijn gebotteld worden.

Benodigdheden

5-l-fles, waterslot, wijnmakersspullen