Home > Recepten

Ajam Betawi met Jasmijnrijst

Het recept voor Ayam Betawi:

- 3 ons kipfilet

- 200 gram bloem

- 1 el knoflookpoeder

- tl witte peper

- 7 sjalotjes

- 5 teentjes knoflook

- 50 gram sambal

- 2 tl trassie

- 2 tl ketoembarpoeder

- 3 el gesmolten gula Jawa (= Javaanse suiker)

- 7 el ketjap manis

- 1 el jeruk limosap (citroen- of limoensap)
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Indisch
  • Bron: Marie Louise (GG)

Bereiding

Bereiding:

Snijd de kip in dunne plakjes. Meng met de bloem en het knoflookpoeder, de witte peper en wat zout. Haal de plakjes kip door het bloemmengsel en zeef ze daarna om het overtollige bloem te verwijderen.



Verhit wat olie in een wok en frituur hierin de plakjes kip goudbruin.



Pel de sjalotjes en snijd deze fijn. Pel de knoflook en maal ze fijn in een vijzel (knoflookpers kan ook).

Verhit ongeveer 3 eetlepels olie in een wok, fruit de sjalot en knoflook circa 2 minuten.

Doe de trassi, ketoembarpoeder, sambal, gula Jawa en ketjap erbij. Roer alles goed door elkaar zodat een dikke saus ontstaat. Doe er de gebakken kip en het citroen- limoensap bij en schep alles goed door elkaar.

Notities

Kosten totaal: € 5,03



- ca. 3 ons kipfilet 2,85

- 2 ons bloem, 0,10

- 5 teentjes knoflook, 0,08 (was aanbieding, hele streng knoflook - 5

bollen - voor 89 cent)

- 7 sjalotjes 0,45

- kruiden, sambal, gula Jawa en olie ca. 0,50

- ca 2 ons jasmijnrijst 0,90

- beetje atjar uit potje 0,15