Home > Recepten

Onkruid 3

  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Informatie

Bereiding

Paardebloembladeren worden in verschillende landen als sla op de markt verkocht. Van de gele delen van de bloemen kan wijn gemaakt worden (wel extra suiker of honing nodig) die een lekkere sherryachtige smaak heeft. De wortels kun je drogen, malen en als surrogaatkoffie gebruiken. Maar leuker is nog om ze op het eind van de zomer zorgvuldig uit de grond te halen, er zoveel mogelijk in een donkere emmer te planten met een beetje aarde ertussen, en dit op een donkere plaats te laten groeien. Je krijgt dan een heerlijke 'witlof'. Heb je het geluk vlak bij een veldje met cichorei te wonen, dan kun je dit alles ook heel goed met de cichorei doen. De cichorei behoort namelijk tot dezelfde soort als de meer bekende andijvie en witlof.



In het vroege voorjaar, als er nog niet veel uit de moestuin komt, zijn juist de wilde groenten het lekkerst: verse weegbreeblaadjes; jonge brandneteltoppen; jonge berkenbladeren. Maak er eens stamppot mee.



De Romeinen aten kaasjeskruid (Malva sylvestris of M. neglecta), bij ons nu algemene bermplanten) vroeger als groente; smoren of stomen, het is heerlijk zacht voor de keel. Overigens vond ik in de Britse plant-lore het gebruik van de grote, zachte bladeren als wc-papier Ook zeiden de Britten vroeger: als je een veldje zilverschoon (Potentilla anserina) met een straal zo groot als je eigen lengte ter beschikking hebt, hoef je in de winter nooit meer honger te lijden. De wortels kun je uitgraven en eten.



Tedje van Asseldonk