Noedelsoep |
|
200 gr gedroogde of bevroren udon (Japanse tarwenoedels) zout 480 ml dashi 40 ml lichte Japanse sojasaus 40 ml mirin (zoete Japanse rijstwijn) 1 lente-ui (het bovenste gedeelte in dunne reepjes) |
|
BereidingKook de udon ± 10 minuten in ruim kokend water en laat ze uitlekken.Breng de dashi met de sojasaus en de mirin aan de kook. Verdeel de noedels over 4 soepkommen, schenk er de hete soep op en garneer met lente-ui. Kombu of gedroogde kelp is een lekkere groente en een basisingrediënt voor dashi. Veeg de kombu eerst licht af en pocheer hem daarna zachtjes. Laat niet koken, want anders krijgt de kombu een bittere smaak. Bij de Japanse winkel of een goed gesorteerde toko is instant-dashi te koop. Japanse sojasaus is niet te vergelijken met wat wij ketjap noemen. Ketjap is dik en zoet. Japanse sojasaus of 'shoyu' is wel donker van kleur, maar dunner en zout van smaak. Het is gemaakt van sojabonen, tarwe, water en zout en gerijpt op houten vaten voor een volle, rijke smaak. Als u sojasaus gebruikt, hoeft u dus geen zout meer te gebruiken. (Kikkoman, 150 ml). |
Home > Recepten