Home > Recepten

Tori no teriyaki (kip teriyaki)

4 kipfilets (met vel)

2 eetlepels olie

1 eetlepel mirin (Japanse rijstwijn) of droge sherry

4 eetlepels medium dry sherry

4 eetlepels (Japanse) sojasaus

2 eetlepels suiker

1/2 spitskool

1 winterpeen

tuinkers
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Japans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Het woord teriyaki geeft aan dat gebakken vis, kip of vlees is gehuld in een zoetige saus op basis van sojasaus. Teri betekent 'glans' en yaki duidt op 'gebakken'.



Laat de kipfilets op kamertemperatuur komen.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de kipfilets op middelhoog vuur in ± 5 minuten bruin; keer de filets regelmatig.

Leg de kipfilets op een bord en roer de rijstwijn, de sherry, de sojasaus en de suiker door het bakvet.

Breng dit aan de kook en leg de kipfilets in de saus.

Laat de kipfilets nog ± 5 minuten heel zachtjes sudderen tot het vocht is verdampt en de filets met een glanzend laagje saus zijn omhuld; keer ze regelmatig.

Maak de kool en de wortel schoon.

Snijd de spitskool in heel dunne reepjes, doe die in een vergiet en schenk er kokend water over.

Laat de kool goed uitlekken en afkoelen.

Rasp de wortel grof.

Maak op vier borden een bedje van kool en wortel.

Snijd de kipfilets schuin in plakjes en leg die op de groenten.

Garneer met tuinkers.