Home > Recepten

Waterzooi, Gentse 1

2 braadkippen van 1 kg

1 dikke ui

4 preien

3 wortels

1/2 witte selder

1 kruidentuiltje (1 laurierblad, 2 peterseliestengels, 1 takje tijm)

boter

40 gr bloem

2 1/2 dl room

peper, zout

1 eetlepel gehakte peterselie

enkele druppels citroensap

gekookte aardappelen
  • Omschrijving recept: Soepen; Belgisch (Gent)
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Waterzooi is een kippesoep die als hoofdgerecht is bedoeld. Het wordt opgediend in diepe borden, met een lepel voor de bouillon en een mes en vork voor de kip en de groenten.



Was de kippen, leg ze in een kookpot en zet ze onder water.

Voeg er de gesnipperde ui, het preigroen, de selderblaadjes en peper en zout aan toe (bewaar de stengels als garnituur).

Breng aan de kook, voeg het kruidentuiltje toe en laat de kip in ± 30 minuten zachtjes gaar sudderen.

Haal de kippen uit de kookpot, zeef het vocht door een puntzeef en laat dit nogmaals goed inkoken, zodat u nog 1 1/2 liter overhoudt.

Versnijd intussen de kippen in bouten en wit- of borstgedeelte.

Verwijder het vel en houd het kippevlees warm.

Reinig de wortels, het preiwit en de seldertakjes en snijd ze in juliënne of staafjes.

Stoof de wortel en de selderreepjes in een weinig vocht en voeg er na 3 minuten de prei aan toe.

Laat dit alles nog enkele minuten samen krokant gaar stoven.

Houd alles warm.

Smelt voor de roux 30 gr boter, roer er de bloem door en laat alles even samen bakken (zonder te kleuren).

Giet er de ingekookte gevogeltebouillon op en breng even aan de kook.

Giet de room erbij en ga na of het geheel voldoende is gekruid.

Kruid eventueel bij met peper en zout.

Werk de gevogelte-veloutésaus met enkele druppels citroensap af.

Voeg als afwerking zowel de kip als de groenten bij de veloutésaus.

Laat nog even opkoken en serveer warm (strooi er net voor het opdienen versgehakte peterselie over).

Serveer in een diep bord of schaaltje, met gekookte aardappelen en een lichte rode wijn.