Home > Recepten

Kip met bier

1 jonge kip of haan van 1 1/2 kg

125 gr buikspek

30 gr boter

2 soeplepels olie

zout, peperkorrels

2 soeplepels bloem

1 glaasje jenever

1/2 liter blond bier

1 teentje look

2 sjalotjes

een bouquet garni

20 kleine uitjes

250 gr paddestoelen

2 soeplepels room

2 glazen kalfsbouillon
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Belgisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd de kip of de haan in 8 stukken en het spek in dobbelsteentjes.

Doe de spekblokjes in kokend water, laat ze na 5 minuten uitlekken en dep ze met keukenpapier droog.

Hak de look en de sjalot fijn.

Laat de boter en de olie in een cocotte samen heet worden.

Bak er de spekblokjes roerend met een houten lepel snel in uit en haal ze er met een schuimspaan weer uit.

Leg de stukken kip in hetzelfde vet, voeg zout en peper toe, zet het vuur hoog en laat de stukken onder voortdurend omkeren aan alle kanten bruinen.

Neem de vleugels en de borst als ze zijn gebruind uit de pan, laat de billen nog 5 minuten langer liggen.

Doe alle stukken dan terug in de pan, bestrooi met bloem en laat die omscheppend kleuren.

Giet de jenever erover, zet het vuur hoog en steek de alcoholdampen aan.

Blus met het bier en, naar keuze, met een glas bouillon.

Voeg het look-sjalotmengsel en het bouquet garni toe en breng aan de kook.

Leg na 2-3 minuten koken een deksel op de pan en zet de pan in een matigwarme oven; het kookvocht moet net pruttelen.

Maak, terwijl de cocotte in de oven staat, de uien en de paddestoelen schoon; snijd grote paddestoelen in vieren.

Verwarm de boter in een sauteuse en laat de uitjes al roerend licht kleuren.

Leg er vervolgens het deksel op en laat ze in een half uur gaar worden.

Halverwege kunt u enkele lepels bouillon toevoegen.

Voeg, als de uitjes gaar zijn, de spekblokjes toe.

Doe de paddestoelen met een soeplepel azijn in een pan met kokend water.

Schep ze er na 10 minuten ruit en voeg ze, als ze goed zijn uitgelekt, bij de uien en het spek.

Meng alles op laag vuur goed door elkaar.

De stukken kip moeten na 1 1/2 uur net gaar zijn.

Schep ze uit de kookpan en houd ze in een diepe schotel boven een pan kokend water warm.

Zeef de saus en giet haar, samen met de uitjes, het spek en de paddestoelen in de cocotte.

Geef enkele draaien aan de cocotte, zodat alles zich mengt, zonder dat de uien en paddestoelen stuk gaan.

Voeg de room toe en giet de saus over de stukken kip.

Dit gerecht wordt opgediend met gekookte aardappelen, aardappelkroketten of frites.