Home > Recepten

Mechelse koekoek met courgette en whiskysaus

2 Mechelse koekoeken (kip)

2 uien

l wortel

1 takje selder

3 liter water

een kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)

50 gr boter

40 gr bloem

2 dl room

4 eetlepels whisky

4 dikke aardappelen

1 dl olijfolie

2 courgettes

1 tomaat

1 eetlepel gehakte bieslook

4 takjes kervel

peper, zout



De Mechelse koekoek (kip)

Ongetwijfeld heeft u zich al eens afgevraagd wat nu precies het verschil is in het grote aanbod van kippen.

Een kip is toch een kip? Juist, maar het verschil zit in de manier waarop de kip wordt gekweekt, want die bepaalt uiteindelijk de kwaliteit.

Mechelse koekoeken bijvoorbeeld worden gekweekt met meer bewegingsvrijheid.

Ook de samenstelling van het voer is anders dan bij de gewone kip.

Daardoor zult u weliswaar wat dieper in uw portemonnaie moeten tasten, maar deze kippen hebben ontegensprekelijk meer smaak.

Het vlees van de Mechelse koekoek (kip) is net zoals bij de gewone kip bijzonder geschikt om te worden gepocheerd of gestoomd.

Doorgaans is het borstvlees gaar in minder dan de helft van de tijd die voor het bereiden van de koekoek in zijn geheel moet worden uitgetrokken.

Daarom stellen wij u enkele recepten voor waarbij u het borstvlees, de bouten of de koekoek in zijn geheel een eigen bereidingswijze kunt geven.
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Belgisch (Mechelen)
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd de bouten van de Mechelse kippen weg en bewaar ze voor een ander gerecht (bijvoorbeeld hammetjes van Mechelse koekoek (kip), zie recept).

Haal 4 filets van het karkas en bewaar ze in de koelkast.

Pel de uien, maak de wortel schoon en was de selder.

Snijd alle groenten grof.

Breng de karkassen in 3 liter water aan de kook, schep het schuim weg en voeg er de grofgehakte soepgroenten samen met het kruidentuiltje aan toe.

Voeg peper en zout toe en laat de kippefond net onder het kookpunt 2 uur trekken.

Zeef de bouillon door een neteldoek.

Haal de vleesrestjes van het karkas en uit de kippevleugeltjes en bewaar ze voor een volgend gerecht (bijvoorbeeld Mimosatomaat, zie recept).

Pocheer de 4 kipfilets 20 minuten in de gezeefde kippefond en houd ze in een bodempje bouillon warm.

Bereid een roux met 50 gr boter en 40 gr bloem, voeg 7 1/2 dl van de bouillon toe en laat dit 30 minuten zachtjes koken.

Breng de saus op smaak met 2 dl room en 4 eetlepels whisky.

Was de aardappelen, verpak ze in aluminiumfolie en zet ze 45 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven (zie tip).

Pel de aardappelen, prak ze fijn en vermeng ze met olijfolie, peper en zout.

Was de courgettes, snijd ze in plakjes en blancheer die 2 minuten in kokend water.

Was de tomaat en verwijder de pel.

Versnijd de tomaat in blokjes en verwarm deze in een klontje boter.

Kruid met peper en zout.

Schik de courgetteschijfjes dakpansgewijs in een ring op 4 warmde borden, schep de aardappelpuree in het midden en leg er een kipfilet op.

Giet er saus over en versier met blokjes tomaat, bieslook en een takje kervel.

Tip: U kunt de aardappelen eventueel in plasticfolie verpakken, inprikken, zodat de stoom kan ontsnappen en 20 minuten in de microgolfoven plaatsen.