Home > Recepten

Karbonades, Vlaamsche 1

600 gr runderlappen

2 grote uien

2 grote wortelen

80 gr boter

1 1/2 eetlepel (zonnebloem)olie

zout, versgemalen peper

1 1/2 eetlepel bloem

3 dl Gouden Carolus *

2 eetlepels (frambozen)azijn

1 laurierblad

1 takje tijm

1 theelepel bruine kandijsuiker

1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Over Vlaamsche Karbonades bestaat in Nederland nog enige verwarring, omdat de één aangeeft dat het een gerecht met gestoofd rundvlees betreft, terwijl een ander varkensvlees aangeeft.

Eigenlijk hebben beide partijen gelijk, want het gerecht kan inderdaad met beide vleessoorten worden bereid.



Dep het vlees met keukenpapier droog en snijd het in stukken van ± 3 cm.

Snipper de uien en snijd de wortelen in kleine blokjes.

Verhit de boter en de olie en wacht tot het schuim van de boter grotendeels is weggetrokken.

Bak hierin dan het vlees aan alle kanten lichtbruin.

Voeg tijdens het bakken de uien toe en strooi er naar smaak zout en peper over.

Laat de uien zolang mee bakken tot ze beginnen te kleuren.

Strooi er door een zeefje de bloem over, voeg de wortelblokjes toe en schep alles enkele malen goed door.

Schenk er onder voortdurend omscheppen het bier bij en blijf roeren tot alles aan de kook is gekomen.

Voeg de azijn toe en leg het laurierblad en de tijm tussen het vlees.

Temper het vuur, leg het deksel op de pan en laat alles in 2 1/2 uur zachtjes gaar stoven.

Schep het vlees van tijd tot tijd even om en voeg extra bier (of water) toe als er teveel vocht dreigt te verdampen.

Verwijder voor het opdienen het laurierblad en het takje tijm.

Proef de saus en voeg naar smaak zout en/of peper toe.

Roer er daarna de suiker door.

Strooi er de peterselie over en serveer het gerecht in een voorverwarmde schaal.

Geef er gekookte aardappelen of stokbrood bij en een gemengde salade, bijvoorbeeld van rode kool.



* Gouden Carolus is een bier van Brouwerij 't Anker in Mechelen.

Te koop bij een goede slijterij of gespecialiseerde bierwinkel.