Kabeljauwpekel |
|
1 l water 100 g zout 1/2 bos basilicum 10 gekneusde peperkorrels kabljauw (Tonny voegt toe:) laurier ui steranijs kleurzout |
|
BereidingBreng het water aan de kook en los hier het zout in op. Voeg de basilicum en de peperkorrels toe. Laat dit afkoelen en leg hier de kabeljauw zonder huid in, en laat dit dan 12 uur marineren. Haal dit er dan uit en dep het droog.(Tonny): In mijn recept komt daar nog laurier, ui en steranijs bij en wordt er kleurzout gebruikt, pekelen gaat meestal vooraf aan confijten maar is ook een van de oudste manieren om voedsel te conserveren, onder zware pekel: 2,6 kg. zout op 10 liter water kan vis, op een koele plaats, tot 1/2 jaar worden bewaard. Het stamt uit de tijd van voor de diepvriezers en was bedoeld om wat te bewaren voor de periode dat er weinig gevangen werd. Wij aten vroeger thuis wel eens zoute vis met botersaus, wel eerst heel goed ontzouten. |
Home > Recepten