Home > Recepten

Taartje van paling met appel en ouwewijvenkoek

300 g gerookte paling

1 sjalot

2 lepels mayonaise

2 lepels crème fraîche

4 dunne plakken ouwewijvenkoek

1 venkel

1 dl olijfolie

2 lepels citroensap

2 grote groene appels (Granny Smith)

2 lepels riet- of poedersuiker

8 kleine blaadjes of 4 topjes basilicum
  • Omschrijving recept: Hartig gebak
  • Bereidingstijd: 25 min.
  • Bron: Jonnie Boer (in Allerhande)

Bereiding

Halveer de paling in delengte en snij in dobbelsteentjes. Snipper de sjalot. Meng mayonaise en creme fraiche met de sjalot en paling.

Snij de korst van de koek en snij met de ringvorm uit elke plak een rondje.

Maak de venkel school, snij het groen en onderste stuk eraf. Snij de knol flinterdun. Leg de repen in ijskoud water met ijsklontjes.

Klop een dressing van olijfolie en citroensap.

Zet de gasbrander klaar of verwarm de ovengrill voor.

Boen de appels goed schoon. Zet rechtop en snij flinterdunne plakken tot aan het klokhuis, zo krijg je appelschijven zonder klokhuis. Leg dakpansgewijs 6 plakken op elkaar en steek er een cirkel uit. Maar zo 4 cirkels. Bestrooi met suiker.

Karameliseer de suiker met een gasbrander of leg 2-3 minuten vlak onder de grill.

Zet de ringvorm op het bord en leg de koek erin als bodem. Doe 1/4 palingmassa in de vorm, strijk de bovenkant glad. Dek af met de appel. Maak zo 4 taartjes.

Haal met een schuimspaan de venkel uit het ijswater en laat uitlekken. Leg naast elk taartje een bergje venkel en garneer die met basilicum.

Notities

prijs pp (2002): €4.10

per portie: 510 kcal, 15 g eiwit, 41 g vet, 20 g koolhydraten

Benodigdheden

ringvorm van 6 cm doorsnee en 5 cm hoog, gasbrander of obengrill