Home > Recepten

Panzanella (broodsalade met tomaat)

4 sneden oud brood*

250 gram kerstomaatjes

½ komkommer

1 zoete (rode) ui

8 ansjovisfilets uit blik

3 eetlepels gesnipperde peterselie

2 eetlepels gesnipperde basilicum



DRESSING

2 eetlepels balsamicoazijn of rode-wijnazijn

zout

(versgemalen) peper

5 eetlepels olijfolie



*Bij voorkeur grof witbrood.



Variatie : Voeg desgewenst ca. 10 groene of zwarte olijven en / of 1

eetlepel uitgelekte kappertjes toe.
  • Omschrijving recept: Salades; Italiaans
  • Bron: Koken op z’n Italiaans (Nl.Zuivelbureau)

Bereiding

Besprenkel het brood met ca. 4 eetlepels koud water en laat het ca. 10 minuten weken. Knijp het brood voorzichtig uit en scheur het in stukjes van ca. 1 cm.

Snijd intussen de schoongemaakte tomaatjes in tweeën of in vieren en de komkommer in stukjes. Snipper de gepelde ui.

Snijd de uitgelekte ansjovis in stukjes van ca. 2 cm.

Klop een dressing van de azijn, zout en peper naar smaak en de olie.

Meng in een schaal het brood, de tomaat, komkommer, ui, dressing en de gesnipperde kruiden door elkaar.

Laat de salade ca. 10 minuten staan, zodat de smaken kunnen intrekken.

Garneer de salade met de ansjovis.

De broodsalade is ook een prima lunchgerecht.