Home > Recepten

Kip met kaassaus

90 gr boter

1 kleine ui in dunne ringen

1 kip van 1200 gr

zout, peper, nootmuskaat

1 1/4 dl droge witte wijn

20 gr bloem

3 dl hete melk

2 eierdooiers

1 dl slagroom

25 gr geraspte Parmezaanse kaas

125 gr geraspte jonge Cantal of Gruyère

een grote ingevette ovenschaal
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Sausjes; Belgisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Verhit 50 gr boter in een braadpan met dikke bodem en bak de uiringen hierin zachtjes in 10 minuten lichtbruin.

Bestrooi de kip van binnen en van buiten met zout en peper en leg hem op zijn zijkant in de braadpan.

Braad de kip, onder af en toe keren, met het deksel op de pan 45-60 minuten.

Neem de kip dan uit de pan en snijd hem in 4 stukken (2 borststukken en 2 poten).

Leg de kipdelen in de ovenschaal en houd ze warm.

Schep het braadvet op 2 eetlepels na uit de pan, schenk de wijn en 1 dl water in de pan en roer de aanbaksels los.

Laat het mengsel tot 1 dl inkoken en zeef het.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Smelt voor de saus 20 gr boter in een steelpan, roer de bloem erdoor en warm die 2 minuten mee.

Roer er de melk en het ingekookte braadvocht in gedeelten door tot een gladde saus ontstaat en laat de saus op zacht vuur nog 1 minuut koken.

Klop de eierdooiers met de slagroom los en roer er in gedeelten de helft van de saus door.

Schenk het mengsel in de steelpan terug en laat het al roerend nog 1 minuut zachtjes koken.

Neem de pan van het vuur en roer er de Parmezaanse kaas en 25 gr Cantal door.

Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Schenk de saus over de kip en strooi er 100 gr Cantal over.

Bak het gerecht 15-20 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant lichtbruin is gegratineerd.