Home > Recepten

Biefstuk met scherpe sojasaus

ca. 250g. malse biefstuk of entrecote, 3 lenteuitjes, 2 eetl lichte sojasaus, zout, zwarte peper, 1 eetl. donkere sojasaus, 1 eetl. rijstwijn, 2 tl. sichuan-peper, 3-6 (naar smaak) gedroogde minipepertjes (rawit), 2 eetl. plantaardige olie, 2 schijfjes verse gemberwortel, 2 teentjes knoflook in plakjes, 1 sjalotje of wat achtergehouden lente-ui, 1/2 runderbouillontablet, een klein stukje van een steranijs, mespuntje vijfkruidenpoeder, 1 tl. hoisinsaus, 2 tl. suiker, enkele druppels sesamolie, 2 dl water, maizenapapje van 2-3 tl maizena en een scheutje koud water.
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Chinees
  • Bron: wild04

Bereiding

Voorbereiding: Snijd het rundvlees dwars op de draad in niet al te dunne plakjes. Meng het met 1 eetlepel van de lichte sojasaus en een beetje extra zout en peper. Laat dit ca. 15 minuten intrekken.

Bereidingswijze: Snijd de sichuan peper en de rawit in niet al te fijne stukjes. Doe een eetlepel olie in het pannetje en voeg de sichuan peper en de rawit toe. Laat op een laag pitje de olie op temperatuur komen en laat de chiliolie eventjes trekken. Wanneer na een poosje de olie heel heet is en de pepertjes nog net niet verkleuren, voeg dan de gember, knoflookplakjes, sjalot en het water toe en pas op voor spatten. Breng aan de kook en voeg runderbouillontablet, de rest van de sojasauzen, hoisinsaus, anijs, vijfkruidenpoeder (echt een heel klein snufje), rijstwijn en suiker toe. Laat dit sausje een kwartiertje trekken op laag vuur en zeef het vocht daarna. Doe terug in het pannetje en laat weer aan de kook komen. Bind het sausje met het maizenapapje en laat nog eventjes op heel laag vuur pruttelen. Snijd intussen de drie lenteuien in stukjes van 3 cm. Verhit na het zeven van het vocht een wok en doe er wat olie in. Laat het vlees uitlekken en roerbak het aan alle kanten bruin, maar niet al te gaar. Wanneer het vlees bijna bruin is ook de lente-ui even meebakken totdat het bijna gaar is. Besprenkel het vlees met een enkele druppels sesamolie.

Serveertips: Laat in de oven tijdens het bereiden twee borden heet worden. Verdeel de saus over de spiegels van de borden. Leg aan de rand van de spiegel een bergje van het biefstukmengsel. Eet smakelijk.

Een bewerking van een Chinees gerecht.