Home > Recepten

Tsjau tsjeng tse (knapperige kip uit Szetsjwan)

1 braadkuiken (kip) van 1200 gr

1 theelepel vijfkruidenpoeder

1 eetlepel Chinese rijstwijn

4 voorjaarsuitjes

2 eetlepels donkere Chinese sojasaus

2 eetlepels hoisinsaus

1 eetlepel maïzena

3 dl olie

1 theelepel sesamolie
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Chinees
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Maak de kip aan de binnen- en buitenkant droog met keukenpapier.

Vermeng het vijfkruidenpoeder met de rijstwijn en wrijf de kip flink ermee in.

Laat de kip dan een uurtje staan.

Breng in een stoompan een rojale hoeveelheid water aan de kook.

Bestrijk het geperforeerde gedeelte met een beetje olie en leg de kip er op.

Leg het deksel op de pan en breng alles onder stoom.

Laat 1 uur stomen.

Neem daarna de stoompan van het vuur en laat de kip afkoelen in de gesloten pan.

Maak de kip droog met keukenpapier (ook inwendig).

Bestrijk de kip met Hoisin- en sojasaus, leg hem op een taart- of ovenrooster en laat haar droog worden op een tochtige plek.

Stuif door een zeefje de maïzena over de kip.

Verhit de olie in een wok en bak de kip aan alle kanten snel goudbruin.

Neem de kip uit de olie en laat haar uitdruipen.

Verhit de olie opnieuw en bak de kip nogmaals 2 tot 3 minuten onder voortdurend keren.

De huid zal hierdoor knapperig worden.

Snijd de kip in stukken en sprenkel de sesamolie erover.

Benodigdheden

Stoompan