Home > Recepten

Vis, zoetzuur 2

Voor de vis:

450 gr hele vis of visfilet

110 gr wortelen

110 gr erwten

110 gr groene paprika of afgehaalde peulen

1 dl olie, bij voorkeur arachide-olie

110 gr maïzena



Voor de saus:

2 eetlepels fijngehakte bosuitjes

1 eetlepel fijngehakte gember

3 dl kippenbouillon

1 eetlepel lichte sojasaus

2 eetlepels rijstwijn of droge sherry

1-1/2 eetlepel tomatenpuree

2 eetlepels Chinese witte wijnazijn of ciderazijn

2 eetlepels suiker

2 eetlepels maïzena

2 eetlepels water
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Chinees
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Als u visfilets gebruikt, gebruik dan visfilets die minstens 2-1/2 cm dik zijn; verwijder het vel.

Als u een hele vis gebruikt, moet hij worden schoongemaakt en moeten het spijsverteringskanaal en de kieuwen worden verwijderd. De kop mag, zoals bij de Chinezen meestal wordt gedaan, blijven zitten of worden verwijderd.

Maak met een scherp mes of met een hakmes kriskras sneden over de bovenkant van de filets of de vis, maar zorg ervoor, dat de vis of de filets niet uit elkaar vallen.

Schil de wortelen en snijd ze in dobbelstenen.

Blancheer de wortelen, de erwten en de peulen of in stukken gesneden paprika 4 minuten in kokend water.

Breng ze meteen over in koud water en giet ze af.

Maak de maïzena met het water aan.

Doe de geblancheerde groenten met alle andere ingredienten voor de saus in een pan.

Verhit het mengsel tot het suddert en haal dan de pan van het vuur.

Verhit de olie in een friteuse of grote wok tot ze bijna dampt.

Bedek de vis goed met maïzena en schud de overtollig maïzena eraf.

Frituur de vis, of elk filet apart, tot hij knapperig en bruin is.

Laat op keukenpapier uitlekken.

Verhit de saus tot ze suddert.

Rangschik de vis of de visfilets op een voorverwarmde schaal en giet de warme saus erover.

Serveer direct.

Notities

Een zoetzure saus is een perfecte begeleiding voor vis. De suiker en de azijn in de saus contrasteren prima met de stevige smaak van de vis. Dit gerecht maakt de meeste indruk als u een hele vis gebruikt, maar kan ook met visfilet worden gemaakt. De beste vis voor dit gerecht is kabeljauw, schelvis of zeebaars. De saus kunt u van te voren maken opwarmen.