Home > Recepten

Imam bayildi 1 (Turkse aubergines met knoflook)

6 aubergines

3 grote fijngehakte uien

6 grote tomaten voor de vulling

3 tomaten in plakken

10 geperste teentjes knoflook

zout naar smaak

het sap van 1 citroen

2 theelepels suiker

2 1/2 dl olijfolie

2 1/2 dl bouillon

versgemalen peper naar smaak

peterselie
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Turks
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Kies voor dit gerecht stevige langwerpige aubergines en kerf ze overlangs in zonder ze tot de uiteinden door te snijden.

Buig de aubergines voorzichtig naar elkaar toe, zodat de snijvlakken zich beter openen.

Strooi er een flinke laag zout in en laat dit 15 minuten trekken.

Fruit intussen de uien in 1 eetlepel olijfolie en meng ze daarna in een kom door de gepelde en grofgesneden tomaten voor de vulling.

Voeg de knoflook, peterselie, zout en peper toe en roer dit alles goed door elkaar.

Spoel de aubergines onder de koude kraan af, dep ze droog en bak ze voorzichtig aan beide kanten enkele minuten in de opnieuw verhitte olijfolie zonder ze te beschadigen.

Schik ze daarna in een vuurvaste schotel en vul de inkepingen met het tomatenmengsel.

Dek dit af met plakken tomaat en begiet ze met de rest van de olijfolie en met voldoende bouillon om de schotel tot halverwege de aubergines te vullen.

Doe er het citroensap bij en strooi er de suiker en nog wat zout over.

Schuif de schotel in een op 175C voorverwarmde oven en bak het gerecht 1 uur.

Laat het gerecht daarna volledig afkoelen.

Men eet het altijd koud en het vormt een uitstekende hors d'oeuvre.

Als u niet van zoveel olie houdt, verminder de hoeveelheid dan.

Notities

Dit gerecht heet letterlijk: de in zwijm vallende Imam. Waarom deze eerwaarde heer nu precies in onmacht viel, is niet helemaal duidelijk. Of het van de aanblik, de hoeveelheid knoflook, de royale scheut olijfolie of de aanslag op het huishoudbudget geweest is, laat men in het midden. In elk geval hoort Imam Bayildi tot de pronkstukken van de Turkse keuken.



N.B.: Op dezelfde manier worden ingekerfde aubergines ook erg vaak met lamsgehakt gevuld en daarna met nog wat plakken tomaat en een scheut bouillon in de oven gaar gebakken. Daar eet men dan een slaatje en yoghurt bij.

Het staat erg leuk om bij een dergelijk gerecht de steel aan de aubergines te laten zitten.