Home > Recepten

Gosht dopiaza (Lamsvlees met uien 'speciaal')

750 gr lamsschouder zonder bot

5 grote gepelde uien

100 gr ghee

6 gesnipperde teentjes knoflook

7 cm verse gemberwortel, geschild en in schijfjes

1 eetlepel chilipoeder

2 theelepels ketumbar

2 theelepels gemalen komijn

2 theelepels versgemalen zwarte peper

1 1/2 theelepel kurkuma

2 theelepels zout

3 1/2 dl yoghurt

3 dl runderbouillon

6 verse groene chilipepers, ontpit en in ringetjes

1 eetlepel fenegriekzaad

2 eetlepels vers gehakte munt
  • Omschrijving recept: Lamsvleesgerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes van 4 cm; verwijder vetrandjes en zenen. Pureer 1 ui tot pasta in een blender of keukenmachine. Doe de pasta in een kom met het vlees en meng goed.

Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem, voeg de blokjes vlees toe en schroei ze aan alle kanten dicht. Snipper intussen de andere uien fijn. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan in een kom en zet het apart.

Voeg de uien, knoflook en gember aan de pan toe en fruit ze op een laag vuur in 4-5 minuten zacht. Meng intussen de gemalen specerijen met zout en yoghurt. Voeg dit mengsel al roerende aan de pan toe, draai het vuur lager en voeg ook het vlees weer toe. Voeg de bouillon toe, roer goed en breng aan de kook. Temper het vuur en laat afgedekt 40 minuten zacht stoven. Voeg de chilipepers, fenegriek en munt toe en stoof nog 5-10 minuten tot het vlees gaar is.

Serveer het gerecht warm.

Notities

Noot: Het Hindoe woord voor ui is piez en dat voor twee is do, zodat Gosht dopiaza dus 'vlees met dubbel uien' betekent. Uien vormen een wezenlijk onderdeel van vrijwel elke Indiase curry en worden terecht ook als groente op zich beschouwd.