Home > Recepten

Raan (Gekruide lamsbout)

3 kg lamsbout met bijgesneden vetranden

3 citroenen

2 theelepels zout

10 gepelde teentjes knoflook

2 x 7 cm verse gemberwortel, geschild

1 theelepel versgemalen zwarte peper

1 eetlepel kokend water

5 cm pijpkaneel

10 kruidnagels

20 kardamomzaden

2 eetlepels heldere honing

5 dl yoghurt

50 gr gepelde pistachenoten

100 gr geblancheerde amandelen

2 theelepels chilipoeder

1 theelepel kurkuma
  • Omschrijving recept: Lamsvleesgerechten; Indiaas
  • Aantal Porties: 8
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Maak met een scherp mes diepe inkepingen in de bout. Leg hem in een ovenvaste schaal met een goed sluitend deksel. Snijd 2 citroenen door, wrijf met de helften de bout in en knijp het sap ook in de inkepingen. Bestrooi met zout en zet de bout apart.

Pureer in een blender of keukenmachine knoflook en gember tot pasta. Meng deze met peper en wrijf dit ook in het vlees. Laat het vlees afgedekt 8 uur marineren.

Stamp intussen de kaneel, kruidnagels en kardamom in een vijzel kapot.

Draai in een blender of keukenmachine de honing met yoghurt, pistaches, amandelen en chilipoeder tot saus en strooi de gestampte specerij en erbij. Schenk de saus over de bout en laat het afgedekt nog eens 8 uur marineren.

Zet de schaal met deksel in een op 225 °C voorverwarmde oven en bak 10 minuten. Temper de oven tot 180 °C en braad nog 2 uur; bedruip om de 15 minuten. Neem het deksel eraf, verhoog de temperatuur tot 220 °C en bruin de bout nog 10 minuten.

Deze schotel kan men warm zo uit de oven serveren, hoewel hij traditioneel eerst een uurtje dient af te koelen.