Home > Recepten

Shahi korma 1 (Koninklijke lamscurry)

1 kg magere lamsbout of -schouder, ontbeend

sap van 1 citroen

2 1/2 dl yoghurt

75 gr ghee

2 middelgrote gesnipperde uien

4 gesnipperde teentjes knoflook

7 cm verse gemberwortel, geschild en in schijfjes

7 cm pijpkaneel

10 kruidnagels

10 kardamompeulen

2 theelepels ketumbar

2 theelepels gemalen komijn

2 theelepels chilipoeder

1 theelepel kurkuma

1 theelepel versgemalen zwarte peper

1 1/2 theelepel zout

3 dl kokend water

100 gr hele geblancheerde amandelen

50 gr gedopte pistachenoten

1 1/2 dl room

zilverblad (varak) ter garnering (desgewenst)
  • Omschrijving recept: Lamsvleesgerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes van 4 cm; snijd het teveel aan vet en zenen weg. Leg de blokjes in een grote kom, bedruppel met citroensap en roer goed. Meng met de yoghurt en laat het geheel afgedekt minstens 2 uur marineren in de koelkast.

Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit er de uien, knoflook en gember op een laag vuur in 4-5 minuten zacht in. Voeg kaneel, kruidnagels en kardamom toe, roer goed en bak nog 1 minuut.

Meng koriander, komijn, chilipoeder, kurkuma, peper en zout; voeg ze aan de pan toe en bak nog 2 minuten.

Voeg nu het vlees met marinade toe en schep goed om, zodat alles gekruid raakt en roer het kokende water erdoor. Hak de helft van de amandelen en voeg ook toe. Laat het vlees 50 minuten afgedekt zacht stoven tot het gaar is.

Bestrooi met de resterende hele amandelen en pistaches, temper het vuur en voeg al roerend de room toe. Laat nog 5-10 minuten zacht pruttelen zonder te koken.

Schep alles in een warme schaal, garneer naar wens met zilverblad en dien op.