Home > Recepten

Wortelpilau

275 gr basmatirijst, gewassen en een half uur geweekt in koud water

5 dl water

1 theelepel zout

1 theelepel geklaarde boter

2 eetlepels ongezouten boter

1 theelepel komijn of karwijzaad

1 middelgrote ui, in dunne ringen gesneden

2 kaneelstokjes, elk 5 cm lang en in stukjes gebroken

4 groene kardamoms, aan de top van de peul ingesneden

1 theelepel garam masala

150 gr grof geraspte worteltjes

100 gr doperwten, diepvries

1/2 theelepel zout
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Rijstgerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Laat de rijst goed uitlekken en doe hem met het water in een steelpan.

Breng het aan de kook en roer het zout en de boter erdoor.

Laat het een minuut zacht koken.

Leg het deksel op de pan en laat de rijst 12-15 minuten sudderen. Til in die tijd het deksel niet op.

Neem de pan van het vuur en laat hem 10 minuten afgedekt staan.

Maak intussen de overige ingredienten schoon, snijd ze en zet ze klaar.

Verhit op half vuur in een pan de boter en bak de komijn- of karwijzaadjes erin tot ze knapperig zijn.

Voeg de uiringen, kaneel en kardamom toe en laat bakken tot de uiringen goudbruin zijn (4-5 minuten). Roer vaak.

Voeg de garam masala toe, roer en laat een halve minuut sudderen.

Voeg de geraspte wortel, doperwten en zout toe, roer en laat 1-2 minuten sudderen.

Schep de rijst er voorzichtig door met een metalen lepel of een vork (een houten lepel of spatel kan de korrel pletten).

Neem de pan van het vuur.