Kesar pilau (Zoete rijst) |
|
500 gr basmati- of patnarijst 350 gr ghee 175 gr sultanarozijnen 100 gr gedopte pistachenoten 100 gr geblancheerde amandelen 10 kruidnagels 10 kardamompeulen 3 cm pijpkaneel 1 theelepel gemalen piment 1 theelepel saffraan, 30 minuten geweekt in 1 eetlepel kokend water krap 1 liter kokend water 100 gr suiker zilverblad (varak) ter garnering |
|
BereidingWas de rijst grondig, zet hem in een kom onder koud water en laat 2 uur weken.Smelt 100 gr ghee in een grote pan met dikke bodem. Voeg de rozijnen, pistaches en amandelen toe en bak 3 minuten zachtjes. Schep alles met een schuimspaan eruit, laat uitlekken op keukenpapier en zet even weg. Smelt de rest van de ghee en bak nu de kruidnagels, kardamom, kaneel en piment zachtjes 5 minuten onder geregeld roeren. Laat de rijst uitlekken, voeg toe en meng goed. Roer de saffraan met weekwater erdoor en voeg het kokende water toe. Dek de pan af en laat de rijst 20-25 minuten zachtjes koken tot hij gaar is en het vocht heeft opgenomen. Giet zo nodig af en bestrooi met de suiker en de gebakken rozijnen en noten. Serveer warm of koud, gegarneerd met zilverblad. NotitiesNoot: U kunt dit gerecht verrijken met extra vruchten of noten, of beide. In India wordt het traditioneel op speciale feestdagen geserveerd. |
Home > Recepten