Home > Recepten

Shahitukra (brood in saffraan-pistachesaus)

1 klein ontkorst wittebrood

plantaardige olie om te frituren

1 theelepel saffraan

6 dl warme melk

250 gr heldere honing

50 gr gedopte, grof gehakte pistaches

25 gr geblancheerde, gehakte amandelen

3 dl room (garderoom)

5-6 druppels rozenwater
  • Omschrijving recept: Nagerechten; Sausjes; Indiaas
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd het brood in sneetjes van 3 cm dik en halveer ze nog eens in de lengte. Verhit de olie in een frituurpan en bak het brood in 2 minuten mooi goudbruin. Laat uitlekken en houd warm.

Doe de saffraan in een kommetje en giet er een laagje melk in. Verwarm de honing in de rest van de melk tot hij is opgelost en voeg dan de noten toe. Zeef de saffraan-melk erbij, roer goed en neem de pan van het vuur. Laat iets afkoelen.

Roer nu de room en het rozenwater erdoor. Leg het brood in een serveerkom, giet de saus erover en zet minstens 1 uur in de koelkast, alvorens het te serveren.

Notities

Noot: Dit is zeer zeker de topper onder de Mogolrecepten. Hoewel vrij voedzaam, is het toch verfrissend aan het eind van een groot banket wanneer het gekoeld wordt opgediend.