Home > Recepten

Gulab jamun 1

8 eetlepels volle melkpoeder

3 eetlepels zelfrijzend bakmeel

1/4 theelepel bakpoeder

1/4 theelepel gemalen kardamom

1 eetlepel zachte boter of ghee

± 3 eetlepels water

ghee en/of olie om te frituren



siroop:

450 gr witte suiker

1 liter water

5 gekneusde kardamompeulen

2 eetlepels rozenwater of enkele druppels rozenessence
  • Omschrijving recept: Koekjes; Indiaas
  • Aantal Porties: 20
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Zeef het melkpoeder, de bloem, het bakpoeder en de gemalen kardamom boven een grote kom.

Klop er de boter of ghee bij en voeg dan voldoende water toe om er een stevig, maar soepel deeg van te maken, waarvan u stuitergrote ballen of kleine worstjes kunt vormen.

Frituur die langzaam en boven matig vuur in de hete ghee (of in de met ghee aangelengde olie) tot ze hazelnootbruin zijn en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Vermeng voor de siroop de suiker, het water en de kardamompeulen en verwarm dit mengsel tot de suiker is opgelost.

Leg de gefrituurde gulab jamun in de siroop en laat alles 30 minuten sudderen tot de gulab jamun zacht en sponzig en bijna tweemaal zo groot zijn geworden.

Laat ze licht afkoelen en voeg het rozenwater toe.

Laat ze dan helemaal afkoelen en serveer ze koud of op kamertemperatuur.

Notities

N.B.: Is de pan niet groot genoeg, maak de gulab jamun dan in twee gedeelten klaar.

Voeg, als de siroop tijdens het afkoelen van de eerste portie te veel is ingedikt, nog wat suiker en water toe en breng het aan de kook, voordat u de tweede portie in de pan doet.