Home > Recepten

Barfi (fondant)

350 gr dikke honing

1 1/2 dl water

10 kruidnagels

7 cm pijpkaneel

zaad van 20 kardamompeulen

175 gr volvet melkpoeder of babymelkpoeder

1 eetlepel gehakte pistachenoten
  • Omschrijving recept: Snoepjes; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Verwarm in een grote pan met dikke bodem de honing met water zachtjes tot de honing smelt. Breng aan de kook en voeg kruidnagels en kaneel toe. Laat 10-15 minuten zonder roeren koken tot een zeer dikke siroop is verkregen. Kook langer als het nog te dun is. Stamp intussen het kardamomzaad in een vijzel. Doe het poeder in een kom, voeg de melk toe en roer goed.

Neem de siroop van het vuur en roer het melkpoeder en kardamommengsel erdoor tot een dikke pasta. Spreid dit mengsel gelijkmatig uit in een niet ingevet fondantblik van 20 cm in het vierkant en 4 cm diep. Bestrooi met gehakte pistaches en druk de massa zacht aan met de hand. Trek met een scherp mes lijnen in de fondant; traditiegetrouw in ruitvorm, maar het mag gerust anders. Laat op een koele plaats hard worden. Neem pas uit het blik voor het serveren.

Notities

Noot: Er bestaan allerlei soorten Indiaas snoepgoed en het is allemaal even machtig omdat ze vooral worden gemaakt van suiker, melk en smaakmakers zoals noten, vruchten en kruiden. Barfi is de algemene naam voor een hele serie fondantachtig snoep.

De traditionele methode voor Barfi was zo tijdrovend, met uren inkoken van liters melk, dat het zelden thuis werd gemaakt en liever bij de banketbakker werd gekocht. Maar vindingrijke koks hebben geleerd om melkpoeder te gebruiken, zodat het maken van Barfi een stuk simpeler is geworden.