Home > Recepten

Ajam besengčk of Ajam koening (kip in gele saus)

1 kip

4 sjalotten

3 teentjes knoflook

2 lomboks

1 tl trassie

3 kemiries

1 stengel sereh

1 vingerlengte verse kunir of 2 tl poeder

1 tl ketumbarpoeder

1 stukje laos

1 tl asem

2 el boter

2 bouillonblokjes

1/2 blok santen

1 tl suiker of gula djawa
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd de kip in stukken.

Pel de sjalotten en de knoflook, ontpit de lomboks, snijd ze fijn en keus ze met de trassie en kemiries.

Fruit ze met sereh, kunirpoeder, ketumbar, laos en asem in 2 eetlepels boter.

Voeg de kip toe met 2 dl water en de bouillonblokjes en laat alles op een lage warmtebron ca 60 minuten stoven met het deksel op de pan.

Voeg, als het vlees bijna gaar is, zonodig, wat heet water toe en laat de santen al roerend erin smelten.

Voeg tenslotte de suiker erbij.

Het vocht mag niet te veel indampen.

Zet het deksel schuin op de pan en laat het gerecht op een lage warmtebron onder zo nu en dan roeren stoven tot de olie uit het vlees komt.

Notities

Serveer met mata sapi (spiegelei) of omelet, atjar (zuur) en kroepoek.