Sajoer dajak |
|
250 gr magere varkenslappen of schouderkarbonades ± 200 gr prei 750 gr grof gesneden Chinese kool 2 el olie peper zout 1 tl sambal trassie citroensap 1/2 l bouillon, eventueel van een blokje stukje gemberwortel van 3 cm |
|
BereidingSnijd het vlees in dobbelstenen van 21/2 cm.Meng het vlees met de prei, peper, zout, sambal, citroensap, knoflook en olie door elkaar en kneed dit even met de hand. Laat het ± 1 uur in de koelkast marineren. Breng de bouillon aan de kook met het geschilde stukje gember. Als de gemberwortel niet vers te krijgen is gebruik dan gemberpoeder. Voeg in dat geval 3 theelepels gemberpoeder toe aan de marinade. Voeg het gemarineerde vlees met de kruiden aan de bouillon toe en laat het geheel een 1/2 uur koken. Voeg er als het vlees nog net niet gaar is (proeven!) de kool aan toe, telkens met een hand vol tegelijk. Roer het geheel om. Laat de kool zonder deksel 2 minuten meekoken en zet het gas dan uit. Kunt dit gerecht een poos van tevoren bereiden, maar dan moet u wel pas vlak voor het opdienen (en tijdens het opwarmen) de kool eraan toevoegen. Gebruikt u deze sajoer zonder bijgerechten, dan moet u de dubbele hoeveelheid vlees nemen. NotitiesDit is niet de originele Dajakse sajoer, maar een variatie ervan, omdat de originele Dajakse sajoer een sober en zeer eenvoudig maal is dat bestaat uit: gekookt varkensvlees, kleine (zure) wilde tomaatjes, wilde gember en heel veel koetjai (bieslook). |
Home > Recepten