Home > Recepten

Sambal goreng tempeh, droge

1 plak tempeh

5 el fijngesneden ui

3 tn fijngesneden knoflook

5 ontpitte en fijngesneden rode lomboks

1 tl laos

1 tl sambal oelek

asem ter grootte van 2 walnoten

2 el javaanse suiker

1 spriet sereh

2 salamblaadjes

1 1/2 dl olie

zout
  • Omschrijving recept: Sambals; Vleesvervangers; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd de plak tempeh in de lengte doormidden.

Snijd vervolgens iedere helft in uiterst dunne plakjes en laat deze drogen in de zon of op de kachel.

Bak ze met gedeelten tegelijk in de olie geelbruin, het liefst in een frituurpan.

Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.

Meng de uien, knoflook en lombok door elkaar (niet wrijven) en bak ze in de resterende olie, die eerst gezeefd is, tot ze droog beginnen te worden.

Wrijf de laos, ontpitte asem, sambal en het zout samen.

Kook de javaanse suiker met 1 dl water op, zeef hem en kook hem even in tot een half dikke stroop, samen met de salam en de sereh.

Doe de gewreven kruiden bij de bakkende uien, knoflook en lombok.

Fruit ze even mee met de pan van het vuur en doe ook de suikerstroop erbij.

Laat dit samen goed aan de kook komen en meng de gebakken stukjes tempeh erdoor tot alle stukjes omhuld zijn door de kleverige saus.

Laat het geheel afkoelen en doe het in een goed af te sluiten stopfles.

Deze sambal goreng kan wekenlang bewaard worden.