Home > Recepten

Sambal goreng kering 1

1 blok tempeh

1 zak ongezouten chipsticks

3 rode lomboks

4 teentjes knoflook

2 schijfjes verse laos

1 el tamarinde

1 stukje trassie

1/2 kopje suiker

1 tl zout

2 salambladeren

1 stengel sereh

5 sjalotjes
  • Omschrijving recept: Vleesvervangers; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd de tempeh en de chip-sticks in reepjes.

Ontpit de rode lomboks en snijd ze in dunne reepjes.

Snijd de sjalotten en knoflook dun en gelijkmatig en houd ze apart.

Laat in een wok een behoorlijke hoeveelheid olie heet worden en bak hierin de tempeh knapperig en lichtbruin.

Laat de tempeh uitlekken en zet hem apart.

Bak de gesnipperde knoflook en sjalotjes lichtbruin en knapperig.

Schenk het teveel aan olie uit de pan en bak de fijngesneden lomboks krokant in het overgebleven laagje olie; ze moeten wel nog rood blijven.

Schep ze uit de pan en houd ze apart.

Los de trassie en de tamarinde op in een kopje water en zeef het.

Blus nu de hete olie met de kop tamarinde/trassie water, waarin u tevens de laos, sereh, salamblaadjes en het zout doet.

Breng dit weer op temperatuur en doe dan, al roerend, de suiker erbij.

Blijf net zolang roeren tot het vocht is verdampt en u een wat stroperig mengsel overhoudt.

Nu kunt u de tempeh, chip-sticks, een gedeelte van de lomboks, knoflook en sjalotjes (± 2/3 deel ervan) erbij doen en het geheel door voorzichtig omscheppen goed mengen.

Breng eventueel met wat zout op smaak.