Home > Recepten

Sambal van Curaçao

50 promente alle kleuren

3 grote uien

3 grote vleestomaten

3 teentjes knoflook

1 (groot) blikje tomatenpuree

2 tl ve-tsin

klein stukje trassie (theelepel vol)

1 el zout

maïskiem-olie
  • Omschrijving recept: Sambals; Curaçao; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Alle promente van steeltjes ontdoen.

In een grote pan 1/2-¾ L water aan de kook brengen.

De promente hierin koken tot ze zacht en vormloos zijn.

Schep de promente over in een blender, vermaal ze tot egale pulp, alle pitjes moeten stuk zijn. (ruik niet aan deze pulp!)

Blender de rest van de ingredienten (op de olie na) ook fijn.

Meng alle geblenderde massa's goed door elkaar.

Maak in een grote braadpan 1/2-¾ L maïskiem-olie dampend heet.

Zet het vuur uit, doe dan voorzichtig met een grote opscheplepel de massa in de olie. (hou je adem in en de oogjes half dicht.)

Zet, als al het gespatter over is, het vuur gelijk weer aan.

Blijf het mengsel al bakkend roeren (zeker om de 3 à 4 minuten), tot de olie weer uit de massa tevoorschijn komt en er ook niet meer "valt in te roeren".

Dat proces duurt zeker 4 uur!

Als u het te snel laat bakken, brandt het aan en kunt u het beter nog eens proberen.



Als u het extra "pica" (heet) wilt maken, neem dan meer promente en laat ze na het koken uitlekken in een vergiet. Zo concentreert u wat meer.

Notities

De promente is meestal op een grote markt verkrijgbaar. Let wel op dat u geen Madame Chanette koopt: het is een lekkere peper, maar de sambal gaat anders smaken. De promente is als een klein lampionnetje waarvan de steel in een wal van vruchtvlees verdwijnt, zoals bij de paprika. Ze zijn er in de kleuren rood, geel en groen.

Deze sambal laat zich goed invriezen, in kleine porties, mits ze lang genoeg gebakken is en het meeste water dus verdwenen is.