Home > Recepten

Spekkoek 1

6 eiwitten

225 gr basterdsuiker

12 eierdooiers

360 gr boter

240 gr bloem

1 tl vanillepoeder

1 tl geraspte nootmuskaat

1/2 tl gemalen nootmuskaat

1 tl kaneelpoeder
  • Omschrijving recept: Gebak; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Beboter een vorm van 22 1/2 cm middellijn.

Leg onderin een stuk beboterd vetvrij papier.

Verwarm de oven voor op 175 C.

Sla de eiwitten stijf in een kom, voeg de helft van de suiker toe en blijf kloppen tot het eiwit erg stijf is.

Klop de eierdooiers met de helft van de suiker romig.

Roer de boter met de rest van de suiker tot hij wit ziet.

Voeg de geklopte eierdooiers bij het botermengsel en schep daarna het eiwit erdoor.

Zeef de bloem en schep deze door het mengsel samen met de vanille.

Verdeel het mengsel in twee ongelijke delen van ca 6:4.

Zeef de kruiden en voeg ze voor het grootste gedeelte toe.

Schenk 1/2 deel van het mengsel in de vorm.

Schuif de vorm op de tweede richel van boven in de oven onder de grill; laat 3-5 minuten bakken.

Voeg de helft van het gekruide mengsel toe en laat weer 3-5 minuten bakken.

Ga door met om en om het gekruide en ongekruide deeg te bakken tot het op is.

De bovenste laag mag wel iets dikker zijn dan de onderste lagen.

Laat de koek op een taartrooster afkoelen.

Serveer hem in heel dunne plakken.

Deze spekkoek is een eenvoudige versie.

Notities

Deze spekkoek kan alleen in een oven worden gebakken met onder- en bovenwarmte, of met onderwarmte en boven een grill. Dit is nodig omdat, als de oven eenmaal een baktemperatuur van 175 graden C heeft bereikt, de warmte alleen van boven moet komen om de spekkoek verder gaar te bakken.