Home > Recepten

Rotti kukus (Indonesische gestoomde cake)

2 kopjes zelfrijzend bakmeel

1 kopje patentbloem (niet klonterend)

1 kopje fijne witte basterdsuiker

2 pakjes vanillesuiker

3 grote eieren

1 kopje 7-up

(N.B.: Gebruik wel steeds hetzelfde kopje als maat)
  • Omschrijving recept: Gebak; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Mix in een diepe kom de eieren, vanillesuiker en basterdsuiker tot het geheel goed romig is.

Voeg dan het meel, de bloem en de 7-up toe en mix het geheel verder tot een luchtige massa.

Voorzie intussen de gaatjes van de pan van binnen van aluminiumfolie en wel over de gehele binnenkant.

Breng dan in de onderste pan ruim water aan de kook (denk erom dat het water de bovenste pan niet mag raken).

Zet, zodra het water kookt, het vuur kleiner, maar houd het water wel aan de kook.

Giet het beslag in de gaatjespan op het folie, doe het deksel erop en laat 1 uur stomen.

Neem na 1 uur het deksel eraf en prik er met een satéstokje op enkele plaatsen in. Is het stokje droog, dan is de rotti kukus klaar.

Doe het vuur uit, haal het folie met de rotti kukus uit de stomer en laat hem afkoelen.

Snijd de rotti kukus dan in plakken en besmeer die met boter.



Let op:

Het water zal tijdens het koken verdampen, kijk daarom om het kwartier in de onderste pan en doe er zonodig heet water bij.

Het beste bloem dat u kunt gebruiken, is Patentbloem van Koopmans.

Benodigdheden

een kleine rijststomer