Home > Recepten

Nigiri sushi 4 traditioneel - variaties

Zie 'Nigirizushi traditioneel'.



U kunt de sushi ook beleggen met:

- anago (zeepaling): opengesneden. Deze eet men niet rauw, maar gerookt en/of gemarineerd.

- akagai: een schelpdier. Gekookt, schelp verwijderd.

- ebi (garnaal, maar niet die kleintjes die u in de garnalencocktail vindt). Gepeld, rauw of gekookt. De garnalen die hier te koop zijn, zijn zo groot dat 1 garnaal net netjes een pakketje sushirijst bedekt.

- awabi (ear shell) schelpdier.

- ika (inktvis): in reepjes gesneden en rauw.

- tako (octopus): stukjes van de armen, ook rauw.

- hirame (kabeljauw): gesneden als tonijn en rauw.

- kanpachi: vissoort.

- ikura: zalmeitjes. Deze zijn rossig van kleur en ± 1/2 cm in doorsnede. Ze worden rauw gegeten.

- uni: zee-egel: rauw.

(De laatste twee soorten zijn te vormloos en te zacht om op de sushi te worden gelegd. Maak een "muurtje" van nori (gedroogd zeewier) om de sushi heen, zodat u een soort "doosje" krijgt met de rijst als bodem en de nori als wanden waarin u de ikura of de uni legt.)



ZIE VERDER BEREIDING!
  • Omschrijving recept: Sushi; Visgerechten; Japans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

- tamago: niet rauw, maar in de vorm van een Japanse omelet. Klop daarvoor 4 grote eieren, ± 5 dl dashi (Japanse bouillon, getrokken van kombu (zeewier) en katsuobushi (gedroogde tonijnschilfers); poeder, verkrijgbaar in de toko), 1/2 theelepel zout, 1/2 theelepel basterdsuiker en 1 theelepel shoyu door elkaar en bak dit op een matig vuur. Stop zodra het niet meer vloeibaar is: u moet het kunnen vouwen, maar het moet nog vochtig zijn. Vouw het een paar keer dubbel, zodat u een pakketje krijgt van 1 1/2-2 cm hoogte. Leg dit op een bamboematje en druk het in een vierkante vorm; snijd er dan blokjes van die iets groter zijn dan de pakketjes sushirijst. Aangezien het nogal dik is, wordt de omelet gewoonlijk met een dun reepje nori aan de rijst vastgebonden.