Home > Recepten

Parelhoen met abrikozen en sinaasappelsaus

1 grote parelhoen

50 gr rookspekblokjes

2 sjalotjes

3 teentjes knoflook

100 gr abrikozen

2 sneetjes geroosterd oud witbrood

1 bosje peterselie

75 gr gemalen amandelen

zout, peper

1 dl sinaasappelsap

3 dl gevogelte-fond

1/2 dl witte droge wijn

100 gr boter
  • Omschrijving recept: Wildgerechten; Sausjes
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Maak de parelhoen schoon, verwijder de achtergebleven veertjes, dep hem droog en wrijf hem in met zout en peper.

Snijd de spekjes nog kleiner en bak ze zachtjes knapperig met de gehakte sjalotjes en de knoflook uit de pers.

Roer er de kleingesneden abrikozen, het verkruimelde witbrood, de gehakte peterselie, de amandelen en zout en peper naar smaak bij en vul de parelhoen hiermee. Druk de vulling goed aan en steek de nek en het achterstuk goed met cocktailprikkers dicht. Beleg de parelhoen met 40 gr boterplakjes en braad hem in een braadslee in een hete oven van 200 °C in 1 uur gaar (bedruip af en toe met het vet). Houd de parelhoen warm in aluminiumfolie.

Roer de aanbaksels met het sinaasappelsap los en schenk het door een zeef in een pan. Breng het met het fond en de wijn erbij op hoog vuur aan de kook en laat de saus tot 3 dl inkoken. Klop van het vuur af de rest van de boter in klontjes gesneden erbij.

Knip de parelhoen met een wildschaar in stukken en serveer elk deel met een gedeelte van de vulling en wat saus.

Notities

Lekker met pilav-rijst.