Home > Recepten

Bouillon met shii-take

1 liter kipbouillon

100 gr shii-take

50 gr ossetong of gekookte ham

scheutje sherry

bieslook



De shii-take is een oorspronkelijk uit Japan en China afkomstige paddestoel. Sinds enige tijd wordt deze bijzonder smakelijke paddestoel ook in Nederland gekweekt. Voorheen was hier slechts de gedroogde vorm verkrijgbaar.

De shii-take is een heerlijke paddestoel met vast sappig vlees en een bijzonder aromatische geur. De shii-take is rijk aan vitamine B2 en D. Bovendien biedt hij een beschermende werking tegen virusinfecties, verlaagt hij het cholesterolgehalte in het bloed en heeft hij een bloed drukverlagende werking. Kortom men schrijft aan de shii-take een genezende werking toe.

Shii-take is het gehele jaar door verkrijgbaar. Let er bij het kopen op dat de shii-take gaaf en fris van uiterlijk zijn. De hoed van de paddestoel is licht tot donkerbruin met meerdere kleurnuances. In het midden is de shii-take het donkerst.

Als u de shii-take bereidt, zult u zien dat hij eerder vocht opneemt dan afstaat, dit in tegenstelling tot de champignon die veel vocht verliest bij de bereiding. U houdt dus meer paddestoel over. Maak de paddestoelen heel voorzichtig schoon met keukenpapier. Net als bij alle paddestoelen geldt hier: niet wassen! U kunt de hele shii-take gebruiken, alleen het steeltje verwijderen en fijn hakken voor soep of saus. Laat kleine paddestoelen heel, halveer de grote exemplaren of snijd ze in reepjes.

Verse shii-take kunt u in de koelkast ongeveer 1-2 weken bewaren. De shii-take kan zo worden ingevroren. De bewaartijd in de diepvriezer is 3-4 maanden. Ontdooi de paddestoelen in het gerecht of in de saus of smoor ze in een beetje boter of olie.
  • Omschrijving recept: Soepen
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Breng de bouillon aan de kook.

Maak de shii-take schoon en snijd ze in reepjes.

Snijd de ossetong of de ham in kleine blokjes en snijd de bieslook fijn.

Laat de shii-take 5 minuten zachtjes koken en voeg op het laatst de blokjes vlees en de sherry toe.

Garneer de bouillon in de soepkommen met de fijngesneden bieslook.

Tip: Zorg dat de shii-take niet langer dan 5 minuten koken. Te lang gekookte shii-take wordt taai in plaats van lekker sappig en smakelijk.