Home > Recepten

Artisjokken met wijn, ansjovis en kappertjes

2 l water

4 artisjokken

1/2 dl olijfolie

125 ml droge witte wijn

4 fijngesneden ansjovisfilets

2 lepels fijngesneden peterselie

2 teentjes knoflook

1 lepel uitgelekte kappertjes

peper
  • Omschrijving recept: Groentegerechten

Bereiding

Breng het water op halfhoog vuur aan de kook, doe de artisjokken erin en kook 15 minuten op laag vuur met de deksel erop. Giet af en dep droog met keukenpapier. Verwijder de twee buitenste harde blaadjes, snij de stelen glad af. Snij ze in vieren. Haal het oneetbare hooi uit het hart (met een scherp aardappelmesje).

Verhit de olie in een braadpan op halfhoog vuur, smoor de artisjokken ½ minuut en doe de wijn erbij.

Laat de artisjokken 15-20 minuten zachtjes koken in gesloten pan tot er makkelijk met een mes in geprikt kan worden (eventueel extra water erbij). Leg ze op een schaal.

Roer de ansjovis, peterselie, knoflook en kappertjes door de wijn en bestrooi met peper.



Artisjokken eet je blaadje voor blaadje. Doop het blaadje in saus en zuig het zachte deel uit het blad. Het blad zelf is niet eetbaar. De binnenste kleine blaadjes en het 'hooi' zijn ook niet eetbaar. De bloembodem is het lekkerst!

Heet of op kamertemp serveren of als snack.