Home > Recepten

Varkenstongen (barbecue)

4 varkenstongen

1 grofgesneden ui voor de marinade

1 grofgesneden wortel voor de marinade

2 peterseliestengels voor de marinade

2 kruidnagels voor de marinade

1 takje tijm voor de marinade

1 blaadje laurier voor de marinade

1 lepel peperkorrels voor de marinade

zout voor de marinade

1/2 dl kruidenazijn voor de marinade

1 dl witte wijn voor de marinade

4 lepels peterselie voor afwerking

2 gehakte sjalotjes voor afwerking

4 repen spek van 5 x 30 cm voor afwerking

4 plakken gerookt spek 1/2 cm dik voor afwerking

2 sjalotten voor azijnsausje

1/2 dl kruidenazijn voor azijnsausje

2 dl room voor azijnsausje

100 g boter voor azijnsausje

peper

zout
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Barbecue; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Was de tongen en kook ze in ongeveer 45 min. halfgaar in gezouten water.

Pel ze daarna en laat ze afkoelen.

Maak intussen de marinade: meng alle ingredienten en giet de marinade over de afgekoelde tongen.

Dep de tongen na 2 uur droog en wentel ze in een mengsel van peterselie en sjalotten.

Wikkel ze in de spekbanden.

Snijd het ontzwoerde gerookte spek in stukken.

Steek de tongen afgewisseld met het gerookte spek op spiesen of op een spit. Bak ze gaar in de grillpan, op de barbecue of aan het spit.

Maak intussen het sausje: hak de sjalotten fijn en smoor ze enkele minuten in een klontje boter (bij voorkeur in een pan met dikke bodem).

Giet er de azijn over en laat dit zachtjes inkoken.

Voeg, als de azijn bijna volledig is ingekookt, de room toe en laat het weer tot ¾ inkoken.

Zet de pan op een laag vuurtje en roer er beetje bij beetje de boter door.

Breng op smaak met peper en zout.

Voeg er, als de saus niet zuur genoeg is, een scheutje kruidenazijn aan toe.

Serveer de varkenstongen met de saus en een aardappeltje in de schil.



Als de saus schift door de warmte, werkt u ze terug op met wat koud water.