Home > Recepten

Tomatensaus 2 (5 liter)

4 l tomatenpuree of 6 kg tomaten

150 g buikspek (geblancheerd en in dobbeltjes)

200 g wortels (gefruit, in stukken)

150 g uien (in stukken, gefruit)

1 laurierblad

1 takje tijm

100 g boter

150 g bloem

2 l blanke fond

2 teentjes knoflook

20 g zout

30 g suiker

een snufje peper
  • Omschrijving recept: Sausjes
  • Bron: Escoffier

Bereiding

Bak het spek in een pan met dikke bodem met de boter zachtjes bruin.

Voeg de wortel, uien, laurier en tijm toe. Als dat geslonken is, bestrooien met de bloem.

Kook tot er een mooie blonde kleur ontstaat en maak af met de tomatenpuree of de gepureerde tomaten, de fond, de fijngewreven knoflook, zout, suiker en peper.

Breng al roerend aan de kook, dek de pan af en zet 1,5-2 uur in een matig warme oven.

Haal door een fijne zeef of neteldoek. Laat de saus even borrelen.

Bedek het oppervlak met wat boter om een vel te voorkomen en zet weg.