Home > Recepten

Tournedos met bosvruchtensaus, geplette

1 pak bosvruchtenmix diepvries van Frosta

1 sinaasappel

1 sjalotje

65 g koude boter

1,5 dl zoete rode wijn

1 theelepel tijm

1 theelepel kruidenbouillonpoeder

4 lepels creme fraiche

1/2 lepel citroensap

zout

peper

4 kleine groene koolbladeren

4 tournedos a 125 g

380 ml vleesfond

1 takje rozemarijn
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Sausjes
  • Bron: Allerhande

Bereiding

(Vruchtenmix ± 1-1 1/2 uur van tevoren op kamertemperatuur laten ontdooien.) Vruchtenmix in keukenmachine of met staafmixer pureren.

Sinaasappel onder koud water goed schoonboenen. Met citroentrekker dunne reepjes van schil trekken (of met scherp mesje dun schillen en schil in dunne reepjes snijden) en in kommetje met koud water leggen.

Sinaasappel uitpersen. Sjalotje pellen en snipperen.

In pan 1 eetlepel boter verhitten. Sjalot al omscheppend ± 1 minuut bakken. Vruchtenpuree, sinaasappelsap, 3 eetlepels wijn, tijm en bouillonpoeder erdoor roeren en al roerend langzaam aan de kook brengen.

Bosvruchtensaus onafgedekt ± 5 minuten zachtjes laten doorkoken.

Boven andere pan bosvruchtensaus door zeef wrijven. Laten afkoelen.

In kommetje crème fraîche en citroensap tot sausje roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Tot gebruik citroensaus afgedekt in koelkast zetten.

In pan ruim water aan de kook brengen.

Uit koolbladeren harde nerf wigvormig wegsnijden. Bladeren 3-4 minuten in kokend water leggen, (met schuimspaan) uit pan nemen en afspoelen onder koud water. Bladeren voorzichtig droogdeppen met keukenpapier.

Tournedos elk in 4 gelijke stukjes snijden.



Vier borden voorverwarmen. In pan fond, rozemarijn en rest van wijn aan de kook brengen.

Rest van boter in kleine blokjes snijden.

Bosvruchtensaus opnieuw zachtjes verwarmen.

Van vuur af boterblokjes erdoor kloppen. Tournedos in kokende bouillon leggen en net tegen de kook aan in ± 4 minuten ros‚ laten worden. Uit bouillon nemen en laten uitlekken.

Bosvruchtensaus over borden verdelen. Koolbladeren voorzichtig erin leggen. In elk koolblad 4 stukjes tournedos leggen. Telkens 1 eetlepel citroensaus op tournedos scheppen. Garneren met sinaasappelreepjes.



Magnetrontip: U kunt de koolbladeren ook blancheren in de magnetron. Leg de bladeren tussen 2 lagen wit keukenpapier of in een dubbelgevouwen schone katoenen theedoek en verwarm ze 1-2 minuten op vol vermogen (± 700 Watt) tot ze zacht zijn.

Notities

Lekker met gemengde sla en aardappelkroketjes