Home > Recepten

Eieren 'met een vreemde smaak', roergebakken

250 g varkensgehakt

3 theelepels lichte sojasaus

3 theelepels shaoxing rijstwijn of droge sherry

3 theelepels sesamolie

2 theelepels maïzena

6 losgeklopte eieren

1 theelepel zout

2 lepels arachidisolie

3 theelepels donkere sojasaus voor de saus

3 theelepels Chinese zwarte rijstazijn voor saus

3 theelepels bonenpasta met chili voor de saus

3 theelepels sesamolie voor de saus

3 theelepels suiker voor de saus

1 lepel shaoxing-rijstwijn voor de saus

2 theelepels szechuanpeperbolletjes voor saus

1.5 lepel bosuiringetjes voor de saus

1 lepel bosui-groen in ringetjes





In plaats van Chinese zwarte rijstazijn kan ook appelazijn worden gebruikt.
  • Omschrijving recept: Eiergerechten; Varkensvleesgerechten; Chinees; Fusion
  • Bron: Ken Hom - Toveren met de wok

Bereiding

Rooster de szechuanpeperbolletjes.

Meng gehakt, sojasaus, rijstwijn, de helft van de sesamolie en de maizena.

Klop de eieren los met zout en de rest van de sesamolie.

Verhit de wok en doe er een lepel arachidisolie in. Doe, als de olie licht begint te walmen, het aangemaakte gehakt erin en roerbak 1 minuut. Doe de ingredienten voor de saus erbij en sudder 3 minuten. Schep dan uit de wok.

Maak de wok schoon, zet weer op het vuur. Als de pan heet is, de resterende olie erin doen. Giet de eieren in en roerbak tot ze net gestold zijn. Schep het gehakt met saus erdoor. Roerbak nog 2 minuten.

Doe het gerecht in een voorverwarmde schaal, bestrooi met bosui en serveer meteen.

Notities

De term 'vreemde smaak' komt uit Szechuan en wordt gebruikt voor kruidige visgerechten. Mogelijk is het, vanwege de warmte en slechte koeling? Of vanwege een rijk mengsel aan heet, kruidig, zuur, zoet en zout?