Home > Recepten

Pane di rosmarino

4 lepels olijfolie

250 g rozijnen

1 lepel rozemarijnnaaldjes

500 g patentbloem

1 zakje gedroogde gist

1 theelepel zout

3 lepels witte basterdsuiker

1/2 lepel boter om in te vetten



In dit recept wordt gedroogde rozemarijn gebruikt, in het originele recept in Italië gebruikt men een takje rozemarijn om mee te bakken met de rozijnen, als de rozijnen zijn gebakken wordt het takje verwijderd.
  • Omschrijving recept: Brood; Italiaans
  • Bron: Allerhande

Bereiding

Verhit de olie in een kleine braadpan. Roerbak de rozemarijn en rozijnen 2 minuten. Laat afkoelen tot lauw. Roer bloem en gist door elkaar en roer er 3 dl lauwwarm water door. Kneed het deeg 10 minuten tot het veerkrachtig is en niet meer plakt.

Roer zout en 1 lepel basterdsuiker door het rozijnenmengsel en kneed het rozijnenmengsel met de olie door het deeg. Dek de kom af met een vochtige doek of plasticfolie en laat op een warme plaats 30 minuten rijzen.

Vet de bakplaat in. Vorm het deeg tot een plat rond brood en leg op de bakplaat, laat nogmaals 30 minuten onder een vochtige doek of plasticfolie rijzen. Verwarm de oven voor op 225°. Bak het brood 15 minuten.

Los de rest van de basterdsuiker op in een kopje met 4 lepels heet water. Bestrijk het brood ermee en zet nog 15 minuten in de oven tot het goudbruin en gaar is. Laat op een taartrooster afkoelen.

Notities

Dit wordt met Pasen in Toscane gegeten, er worden grote lange of ronde broden gemaakt. Maar in de hoofdstad Toscane worden er kleine bolletjes gebakken.